Zoeken

What A Time To Be Alive! | Dutch Design Week 2019

Afgelopen zaterdag, een typisch regenachtige herfstdag, zat ik een volle bus naar Eindhoven. De treinen reden weer eens niet. Welke reden had ik om met dit sombere weer het tegenwerkende openbaar vervoer te trotseren? Dat kon er maar één zijn: de Dutch Design Week (DDW) is weer begonnen.

Dutch Design Week


Wat: het grootste designevenement van Noord-Europa.

Waar: op meer dan 110 locaties in Eindhoven.

Wie: ruim 26.000 ontwerpers van over de hele wereld.

Thema: If not now, then when?

Een van de tentoonstellingen die ontwikkelingen en oplossingen benadrukt is ‘What A Time To Be Alive!’ (WATTBA). Positieve veranderingen in een buitengewone wereld is waar WATTBA over gaat. We leven in een bizarre wereld: of het nu gaat om alle drama rondom Brexit of de concurrentie om financiering tussen het Amazone-regenwoud en de Notre Dame. Ik liet me hier inspireren door jonge ontwerpers en hun ideeën voor een mooie toekomst. Een paar talenten sprongen er voor mij uit die ik graag met jullie wil delen.
What happens to all our broken screens?


Katla Karlsdóttir ontwerpt sieraden van gebroken iPad- en smartphoneschermen. Op het eerste oog lijken alle ontwerpen heel groot, maar het materiaal is heel licht. Waar een gebroken telefoonscherm voor veel mensen tegenwoordig het ergste is wat je kan overkomen, maakt Katla hier prachtige kunstwerken van.

Ukraine. Affair with earth.

Een tentoonstelling vol met duurzame ideeën van Oekraïense ontwerpers. Ik vond de Atomik vodka, gemaakt door The Chernobyl Spirit Company heel leuk. Dit is vodka gemaakt uit gebieden in Oekraïne die zijn verlaten na de Chernobyl kernramp. 75% van de opbrengst van dit drankje gaat naar de gemeenschappen en wilde dieren in de getroffen gebieden.

Een ander mooi ontwerp vond ik het Re-leaf paper van Valentyn Frechka. Dit is papier gemaakt van bladeren, in plaats van hout. Hiermee bedacht Valentyn een oplossing voor gevallen bladeren in steden en de bossen die gekapt worden voor de papierindustrie.


Andere ontwerpen in deze tentoonstellingen zijn het natuurlijke kunstbont van Hennep door Devo Home, meubels met zwarte aarde van Yruiy Ryntovt en de plantbare kleding van Dasha Tsapenko.


20X20BY20


Fotografe en illustrator Isa de Jong studeerde fotografie op AKV|St. Joost. Haar project 20X20BY20 geeft een kijkje in het leven van twintig verschillende vrouwen en alle verwarring, emoties en lessen die daarbij komen kijken. Ik raakte in gesprek met Isa over haar ervaringen en de verhalen achter haar foto’s. Als 22-jarige sprak dit project over het leven van leeftijdsgenoten mij erg aan. Een aanrader!


Je kunt WATTBA nog tot en met 27 oktober 2019 bezoeken in het Temporary Art Centre aan de Vonderweg in Einhoven. De tentoonstelling is dagelijks geopend van 11:00 – 17:00 en een toegangskaartje kost €3,- bij de entree, of is gratis met een DDW-toegangsbewijs.


Geschreven door: Isabelle Cijsouw

FACEBOOK

INSTAGRAM

CONTACT

info@designdog.nl

 

Crown Business Center

Aeroparc

Ericssontraat 2

5121 ML Rijen