Zoeken

Veilige fonts

Als vormgever kom je veel in contact met tekst die je moet gebruiken en de dilemma van het kiezen van de juiste fonts. In het begin kan het nog een beetje lastig zijn om een goed oog te hebben voor lettertypes, en iedereen heeft zo een beetje al zijn eigen mening klaar over wat ze leuk vinden. Hier zijn een aantal ‘veilige’ lettertypes die je kan gebruiken waarvan iedereen het zo een beetje over eens is dat ze er goed uitzien (en waarvan ik persoonlijk denk dat ze erg leuk zijn). Onder ‘veilig’ vallen lettertypes die goed leesbaar en op z’n minst er een beetje professioneel uitzien.


Er is ook een kleine checklist die je kan gebruiken als je op zoek bent naar een ‘veilig lettertype’:


○ Geen schreef

○ Goed leesbaar

○ Niet te hoekig/vierkant

○ Ziet er goed uit op een poster

○Ga af op je gevoel! Meestal weet je al of iets er goed uitziet.

○ Geen rare afwijkende tekens zoals extra streepjes of effecten.

○ Niet te dun, niet te dik1. Helvetica


Mijn persoonlijke favoriet onder de fonts, Helvetica. Het is een modernere ‘Arial’ met een beetje edge. Het is makkelijk te lezen en ik gebruik het vaak in flyers en posters.
2. Century Gothic


Century gothic is perfect als je kijkt naar mijn persoonlijke ‘goede font’ checklist. Geen schreven, niet te klassiek, rustig en goed leesbaar, en hij ziet er goed uit.


3. Dotum


Dotum is een soort van ‘Century Gothic’ kloon die wat minder groot en rond aanvoelt. Als Century Gothic niet helemaal binnen je smaak val is deze net zo goed.
4. Futura


Futura is voor mij een tussenweg tussen Helvetica en Century Gothic. Het heeft het grote en rustige gevoel van Century Gothic, en toch de klasse van Helvetica.

5. Montserrat


Montserrat is een heel erg strakke font die ik graag gebruik op websites en apps. Hij is ook enorm gaaf voor woorden met alleen HOOFDLETTERS.

6. Gotham


Dit is een lettertype die je bijna voor alles kan gebruiken.7. News Gothic MT


Veel fonts van de ‘Gothic’ Familie zijn goed bruikbaar. News Gothic MT is hier 1 van.
8. Neue Haas Grotesk

Neue Haas Grotesk is 1 van mijn favorieten geworden de laatste tijd. Het enige nadeel is dat hij best wel dun kan zijn. (Hij heeft best wel veel ‘thin’ variaties). De beste variatie is: ‘Neue Haas Grotesk Display Pro 35 Extra Light’
9. Cordia New


Cordia New is een best wel opvallend klein lettertype. Als je hem op grootte 12 px naast andere lettertypes zet dan zie je een groot verschil, dus de enige nadeel is dat je hem wat groter moet zetten dan hij eigenlijk is. Voor de rest is hij enorm leuk voor teksten.
10. Myriad Arabic


Last but not least is Myriad Arabic! Nog zo een klein maar fijn lettertype zoals Cordia New. Het nadeel van dit lettertype is dat als je hem groter maakt dat hij wat dikker lijkt dan z’n kleine variant (12 px).
Zo zijn er nog enorm veel ‘veilige’ fonts die je kan gebruiken, maar hier heb je al een aantal goede voorbeelden die je kan gebruiken als je zelf opzoek bent naar fonts. Volgende keer ga ik het hebben over hoe je je eigen font kan maken, so stay tuned!


Geschreven door: Seher Akdag

FACEBOOK

INSTAGRAM

CONTACT

info@designdog.nl

 

Crown Business Center

Aeroparc

Ericssontraat 2

5121 ML Rijen