Zoeken

Talenthunt: Christina de Korte

Talenthunt: Christina de Korte

Christina de Korte is beeldend kunstenaar en behaalde dit jaar haar Bachelor of Fine Art aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Isabelle bezocht haar atelier in Utrecht om haar alles te vragen over haar studie, werk en leven als kunstenaar.

Kun je vertellen wat je precies hebt gestudeerd?

Ik heb Fine Art (autonome kunst) gestudeerd aan de HKU, waar ik deze zomer ben afgestudeerd. In het eerste jaar van de opleiding komen alle technieken aan bod, dus dan kun je bijvoorbeeld vakken kiezen als schilderen, tekenen, beeldhouwen en fotografie. In het tweede jaar ga je je meer toespitsen op wat je wil. Je kunt je bijvoorbeeld richten op tweedimensionaal of driedimensionaal werken. Zelf vond ik alles leuk, dus ik heb het eigenlijk tot jaar drie heel breed gehouden. Binnen mijn studie ben ik ook een halfjaar naar het buitenland geweest in Kaunas, in Litouwen. Het was wel heel goed om een tijdje op een andere academie te zijn en te zien hoe ze daar doceren.


Vond je de academie in Kaunas heel anders dan Utrecht?

De academie in Kaunas was traditioneler. Als je naar de kunstacademie gaat in Nederland, dan is autonome kunst vaak heel breed. De academie in Kaunas was meer een opleiding toegewijd aan één discipline. In Nederland moet je je op den duur ook gaan specialiseren, maar het begint vooral heel breed. In Kaunas had je tekenlessen van drie uur achter elkaar. Je moest bijvoorbeeld zes lessen besteden aan een tekening en in Nederland zijn de tekenlessen niet meer zo ingedeeld. Mensen waren in Kaunas technisch echt ontzettend goed, dat was heel mooi om te zien.


Waarom koos je ervoor om een halfjaar in Kaunas te studeren?

Glasblazen wilde ik heel graag leren en dat was niet mogelijk bij de HKU, dus ik wilde verder kijken. In eerste instantie zou ik naar de hoofdstad Vilnius gaan, maar de glasblazerij zit alleen in Kaunas. Ik wilde sowieso naar het buitenland, dus ik besloot het gewoon te combineren. Daarnaast was ik ook de enige Erasmus student, wat ook heel leuk was. Als je alleen bent leer je de cultuur en mensen goed kennen. Alle vrienden die ik daar heb gemaakt zijn ook allemaal Litouws, dus dat was heel leuk! Je leert wel een heel andere blik te hebben. De HKU heeft bijvoorbeeld een heel eigen visie. Het is heel goed om af en toe even uit die bubbel te gaan en van buitenaf te kijken wat andere academies doen.


Als je nu advies zou geven aan je jongere zelf, waar zou je dan nu op letten bij de keuze voor een kunstacademie?

Zelf heb ik veel academies bezocht tijdens mijn middelbare schooltijd om te kijken welke sfeer het beste bij mij paste. Je bent heel veel op de academie, dus je moet vooral kiezen waar je je fijn voelt en waar gelijkgestemde mensen zijn. De kunstacademie is heel anders dan je verwacht. Je gaat studeren en gaat verder met je kunst, maar je moet heel veel dingen uitproberen. Het is geen studie waarbij je klaar bent als je je opdracht afhebt. Ik vond het heerlijk om altijd bezig te zijn.


Hoe kom je op je ideeën? Is dat nu heel anders na je afstuderen?

Nee, dat gaat eigenlijk nog wel hetzelfde. Ik haal het eigenlijk overal vandaan. Deze zomer ben ik bijvoorbeeld naar India geweest. Daar heb ik heel veel ideeën opgedaan; patronen die ik heb gezien, van felle kleuren tot schimmels op een vloer. Daar haal ik al mijn inspiratie vandaan. Ik heb ook heel veel fotoarchieven en stoffen van markten.

Waren er momenten tijdens je opleiding die je pittig vond?

Je hoort op de kunstacademie veel verschillende meningen van docenten, maar je moet je eigen pad blijven volgen. Docenten stellen hele kritische vragen waardoor je zelf ook goed nadenkt over je werk. Omdat je zo veel meningen hoort, weet je wel beter wat je zelf wil. Het is goed om jezelf de ruimte te geven om dingen uit te proberen. Het hoeft niet altijd ‘mooi’ te zijn. Soms is het goed om een halfjaar veel te maken en daarna terug te kijken op wat goed was en wat minder was.


Heb je op dit moment doelen waar je naartoe wil werken?

Op dit moment heb ik een paar dingen in het vooruitzicht waar ik nieuw werk voor kan maken, zoals de Zeeuwse Lichting komende januari. Dat is een expositie in een oud gebouw in het centrum van Middelburg met allerlei afgestudeerden. Ook doe ik mee met de Apprentice Master van Kunstpodium T. Met hemelvaart hebben we in Tilburg de opening, samen met andere kunstenaars. Daarnaast ben ik nu Arabisch aan het leren, omdat het me gaaf leek om in de Arabische kunstwereld te duiken. Zelf zou ik heel graag een tijdje naar het buitenland gaan om op een heel andere plek met nieuwe materialen en nieuwe mensen weer tot nieuwe dingen te komen. Je hebt bijvoorbeeld residenties waar je voor een halfjaar een werkplek krijgt en daarna mag exposeren. Door de taal te spreken kun je dieper in de cultuur en kunstgeschiedenis duiken.


Waarom Arabisch?

Ik heb nu heel veel Westerse kunstgeschiedenis gehad. Zelf hou ik heel erg van talen. Arabisch is echt een beeldende taal. Alles is anders: een ander schrift en je schrijft van rechts naar links. Ik vond het nu een goede tijd om me nog wat verder te verdiepen.


Heb je tips voor anderen om je online te profileren?

Netwerken is belangrijk, dus ga altijd naar dingen, zoals openingen en exposities, die je echt interessant vindt en dan kom je altijd wel in gesprek met anderen. Het is ook belangrijk dat je je werk deelt via Instagram en Facebook en dat je een website hebt met je contactgegevens. Op Instagram kan je ook andere instanties gaan volgen. Vindbaarheid is belangrijk. Zo kun je ook goed contact houden met de mensen die je ontmoet.

Waar kunnen we jou en je werk online vinden?

Op mijn website (www.christinadekorte.nl) en op Instagram en op Facebook (christinadekorte).

Geschreven door: Isabelle Cijsouw

FACEBOOK

INSTAGRAM

CONTACT

info@designdog.nl

 

Crown Business Center

Aeroparc

Ericssontraat 2

5121 ML Rijen