Zoeken

RubenRob


Het jonge ontwerp duo RubenRob bestaat uit Ruben, een impulsief, ruim denkend en

conceptuele jongen. En Rob, een aan pakker die recht door zee is en zeer betrouwbaar. Ruben en Rob vullen elkaar erg goed aan. De twee jongens studeren dit jaar af aan het SintLucas te Boxtel in de richting Stand-, Winkel- en Decorbouw. RubenRob is ontstaan in hun derde leerjaar en ze zijn hier druk mee bezig. Zo lopen zij hun afstudeerstage deels in hun eigen bedrijf. Als Ruben en Rob hun diploma’s hebben behaald willen ze beide een vervolgstudie gaan doen. Zo vertelt Ruben dat hij docent beeldende kunst en vormgeving wilt worden en gaat studeren aan het Artez in Arnhem.


“Dit omdat ik mezelf wil specialiseren op het gebied van het overbrengen van kennis.” Rob is, zoals hij zelf zegt, nog niet uitgeleerd. Hij gaat daarom verder studeren op Willem de Koning Rotterdam, Arts and Crafts in de richting meubel en product. Zo vertelde Rob: “Op het SintLucas vond ik het leukst om meubels en producten te maken en ontwerpen, dat kan op deze opleiding uitstekend.”


RubenRob ontwerpen kaarshouders met bijpassende kaarsen, kaars | houder. Zij omschrijven deze kaars | houder als ambachtelijk, exclusief en persoonlijk. Tijdens een brainstorm sessie hebben ze gekeken naar vormen en hoe die toepasbaar zijn in twee elementen, hieruit ontstond kaars | houder. “Het is de ideale balans tussen beeld en concept”, vertellen ze mij, “wij maken van twee losse elementen een geheel”. Ik vroeg ze waarom een kaarshouder en een bijbehorende kaars, hierop antwoordde zij: “Doordat wij zowel de houder als de kaars ontwerpen passen deze perfect bij elkaar, hierdoor ontstaat er een geheel. Dit mis je vaak wanneer een consument een kandelaar aanschaft waarbij hij zelf een kaars moet uitzoeken.” De vorm van de kaars | houder hebben zij gevonden door onderzoek te doen op gebied van vorm en het samenbrengen van losse elementen. Het daaraan gekoppelde materiaal gebruiken zij omdat ze ambachtelijk willen werken maar wel in een moderne stijl. Het proces hoe zij hun producten maken gaat als volgt. Van zowel de houder als kaars maken zij eerst een 3D model waarvan zij een mal maken. Hierna volgt het gietproces, voor de houder voeren zij dat uit bij een bronsgieterij. Het afwerken doen zij in hun eigen werkplaats thuis.

RubenRob stonden afgelopen jaar (2017) op de Dutch Design Week, zij vertelde mij hun ervaring: “Dit vonden we heel gaaf, er was veel belangstelling voor ons verhaal. Het is fijn om met mensen te praten over onze plannen, hun meningen inspireren ons.” RubenRob hadden een opvallende stand. Zo hadden ze een oude caravan die zij nog hadden staan om getoverd tot een toffe presentatie plek voor hun producten.


Ik vroeg ze naar hun toekomst waarop zij zeiden: “Wij kijken niet zo ver vooruit, eerst eens kijken hoe de opleidingen verlopen. We willen wel ten alle tijden gelukkig zijn en blij zijn met wat we doen.” Wel zijn ze achter de schermen bezig met een uitbreiding van de kaars | houders. Als tip hebben ze nog: “Gewoon doen, wanneer iets niet lijkt te lukken toch doorzetten, ooit zal het lukken.”


Geschreven door: Evie Diepstraten


Bron: Rubenrob.nlFACEBOOK

INSTAGRAM

CONTACT

info@designdog.nl

 

Crown Business Center

Aeroparc

Ericssontraat 2

5121 ML Rijen