Zoeken

Photoshop 101: Art tips

Iedereen die ooit in Photoshop heeft gewerkt, herinnert zich nog die eerste keer dat het programma was geopend. Tientallen knopjes links, rechts, boven en onder en nog geen idee wat ze allemaal doen of hoe je moet beginnen. Na een tijdje heb je natuurlijk al wat dingen door, maar ook ik blijf steeds nieuwe dingen ontdekken en leren die best handig zijn. Wil je jouw Photoshop art naar een hoger niveau brengen? Deze tips mag je niet missen!


1. Resolutie

Het is belangrijk om altijd de juiste resolutie te hebben voordat je begint met werken in Photoshop. Als je iets hebt gemaakt in een lage resolutie, kan je het niet meer in een hogere resolutie veranderen en zit je daar met je pixelige werkje (hopelijk gaat Adobe hier ook nog een knopje voor maken in de toekomst).

Een handig trucje is om je instellingen aan te passen, zodat de minimale resolutie altijd hoog genoeg is. Dit doe je door de voorkeuren van Photoshop te openen.


Vervolgens naar eenheden & linialen te gaan en dan bij “Voorinstellingen nieuw document” de gewenste resolutie in te vullen. Het is dan ook handig om te gaan voor 300 dpi zodat je altijd wel goed zit.


2. Pixelart

Het is niet meer zo makkelijk om net als in de MS paint-dagen snel een pixelart programma bij de hand te hebben. Gelukkig is er wel een manier om pixelart te kunnen maken in Photoshop zelf.

De eerste stap is om een klein document te hebben met een vreselijke resolutie. Hoe slechter de resolutie, hoe meer pixels je hebt. Dit is precies wat we nu willen hebben! Maak een nieuw document met een afmeting in pixels. Een goed voorbeeld hiervan is 100 bij 100 pixels. Zet de resolutie op 72 dpi en maak het bestand aan. Je kunt spelen met de afmeting tot je de grootte hebt die je wilt, maar maak het bestand niet te groot, anders verlies je de pixels die je wilde hebben.

Nu je het bestand hebt aangemaakt, zijn er nog een paar tools die je moet leren kennen.

Gebruik in plaats van het goede oude penseel een potlood met de grootte 1 px. Dat is precies een pixel groot.

Ga naar je gum en verander de modus van penseel naar potlood. Zet deze daarna ook op de 1 px grootte zoals je potlood. Als laatste kun je nog kiezen om het raster aan te doen.Dit doe je door te klikken op Weergave > Tonen > Raster. Met dit raster zie je precies alle pixels op het veld.


3. Vloeiende lijnen

Als je wel eens hebt gewerkt met het penseel, dan weet je ook hoe vervelend deze tool kan zijn. Een simpel lijntje neerzetten zonder allerlei kronkeltjes en bochtjes kan soms een hele klus zijn, maar gelukkig heeft Adobe eindelijk een ‘stabilizer’ geïntroduceerd in Photoshop. Veel andere tekenprogramma’s hadden dit al jarenlang. Het is letterlijk je beste vriend voor het werken met het penseel en de gum!

Hoe hoger je het percentage ‘Vloeiend maken’ zet, hoe vloeiender je lijn, maar wel hoe slomer het lijntje je acties volgt. Ik zet hem meestal tussen de 10%-30%, zodat mijn lijntjes er goed uitzien, maar het niet te sloom beweegt.


4. Emmertje gebruiken

Als je het emmertje gebruikt op Photoshop zie je altijd een duidelijk wit randje.

Er is gelukkig een manier om dit wat netter te kunnen doen! Hiervoor moet je een paar stapjes volgen, maar zodra je het doorhebt is het heel makkelijk.

Selecteer het gebied dat je wilt vullen met de toverstaf. Ga vervolgens naar selecteer > bewerken > vergroten. Door dit te doen vergroot je je selectiegebied met een paar pixels. In mijn voorbeeld gebruik ik 10 pixels.


Nu kun je een nieuwe laag maken onder de laag die je wilt vullen en deze vervolgens met de bucket tool vullen. Extra tip: Als je wat meer pixels invult, kun je dit ook gebruiken om een wit randje te creëren om je tekening heen zodat het lijkt op een sticker!


4. Overlays

Soms heb je iets gemaakt waarvan je het gevoel hebt dat het iets mist. Een heel simpele maar effectieve manier om je art te kunnen verbeteren is om gebruik te maken van ‘overlays’. Een overlay is een extra bedekkende laag die ervoor zorgt dat je wat meer textuur toevoegt aan je werk. Je kunt heel veel gratis overlays vinden op sites zoals Deviantart.

Maak een nieuwe laag aan boven je werk en zet de overlay hierin. Verander de laag van ‘normaal’ naar ‘bedekken’. Zet de dekking/vulling lager naar je wens.


Als je er een beetje met experimenteert, krijg je uiteindelijk toch een subtiel detail wat je werk iets leuker kan maken. Ik maak persoonlijk veel gebruik van overlays zodat mijn werk er niet te plat uitziet.


Geschreven voor: Seher Akdag

FACEBOOK

INSTAGRAM

CONTACT

info@designdog.nl

 

Crown Business Center

Aeroparc

Ericssontraat 2

5121 ML Rijen