Zoeken

Niels Verschuren


Niels is na het afronden van zijn opleiding op het SintLucas te Boxtel zijn “associate degree” gaan volgen aan de Hogeschool Rotterdam. Tijdens deze opleiding is hij zich gaan specialiseren in sieraden en ik vroeg hem waarom. “Ik kon heel veel dingen maken na het SintLucas, vooral van hout en acrylaat maar ik vond dat ik in mijn afwerking ik te kort kwam. Dat is de reden dat ik voor de specialisatie van sieraden heb gekozen. Ik dacht; hoe kleiner je werkt hoe meer de details opvallen, het moet gewoon perfect zijn.”


Niels ontwerpt sieraden voor op heren kostuums. Zo heeft hij verschillende varianten gemaakt van vlinderdassen. Deze vlinderdassen zijn niet zoals ze traditioneel gemaakt worden, maar zijn door hem allemaal in een modern unieke stijl vormgegeven. Door te kijken naar wat voor sieraden mannen vroeger droegen die niet herleidt zijn van de dames sieraden. Zo kwam hij bij de iconische vlinderdassen, pochetten en manchetknopen. Zijn concept is; opkomen voor de man en de iconische vlinderdassen van vroeger nieuw leven in blazen. Hij begon met een lijn gericht op de man, er is uit eindelijk een lijn vlinderdassen uitgekomen die door dames en heren gedragen worden. Nog steeds dragen weliswaar veel heren zijn vlinderdassen maar Niels ziet steeds vaker dat dames ook interesse hebben.


Niels heeft een ontwerp gemaakt met een afwijkende bevestiging. De vlinderdassen schuif je zo op de bovenste knoop van het overhemd, zo zijn de vlinderdassen makkelijker dragen. Voor dames wordt er aan het kledingstuk een knoopje bevestigd waar de vlinderdas aangeschoven wordt. Hij is begonnen met ontwerpen van de “modern bow tie” en bracht het oorspronkelijke product terug naar een lage resolutie met een open structuur. Toch herkent iedereen het.


De volgende serie, the one line bowties, is Niels gaan kijken naar de traditionele bevestiging, en zo vertelt hij: “Vroeger strikte een echte gentlemen de vlinderdas passend bij zijn voorkeursstijl. Dat idee heb ik doorgevoerd. De bowtie is opgebouwd uit een 3d geprinte kunststof draad. De verschillende ontwerpen van de bow tie bestaan allemaal uit deze ene gevormde lijn.


Niels zoekt de grens op in materiaal en techniek en dat zal hij altijd blijven doen. Zijn vlinderdassen zijn van verschillende materialen. Zo laat hij zijn kunststof varianten 3D printen waarna het wordt omgoten met een zilveren, bronzen en gouden afwerking. Dan begint voor Niels de laatste afwerking.

Samen met Isaac Monte ontwierp hij vlinderdassen met hierop kristallen, zij maakten zo een extra statement voor het heren sieraad.


Hoe Niels de toekomst ziet: “Zolang ik het leuk vind om te doen, blijf ik het doen en als ik het niet meer leuk vind kap ik er mee en ga ik iets anders doen. Wat ik hoop is dat er over 2 á 3 jaar op elk continent een winkel of shop waar mijn producten te koop zijn.” Ook is Niels nu druk bezig met het ontwikkelen van pochetten en manchetknopen. Hij wil een lijn maken van drie de facetten waardoor je een man in pak helemaal mooi en perfect af kunt kleden.


“Een goed ontwerp vind ik wanneer mensen zeggen: hoezo zijn we hier niet eerder op gekomen en waarom is het zo simpel. Ik hoor dat meerdere malen dus dat is me gelukt.” Aldus Niels


Geschreven door: Evie Diepstraten
FACEBOOK

INSTAGRAM

CONTACT

info@designdog.nl

 

Crown Business Center

Aeroparc

Ericssontraat 2

5121 ML Rijen