Zoeken

Je eigen eenmanszaak

Al een langere tijd dacht ik erover om als een zzp’er of freelancer te werk te gaan en op dit moment heb ik eindelijk de stap genomen om dit echt te doen. Het is niet zo eng als het lijkt, maar er zijn wel een aantal dingen waarmee je rekening moet houden.


Voordat ik überhaupt iets heb gedaan gaf ik antwoord op de volgende vragen over mijn bedrijf:


Wie?

Wat?

Waar?

Waarom?

Waarmee?

Wanneer?

Hoe?


Als je op elke vraag antwoord heb kunnen geven is het tijd voor de volgende stap: Als eerste het slim om een stappenplan voor jezelf te maken. In mijn geval heb ik de volgende dingen op mijn lijst gezet:


-Een bedrijfsnaam

-Een logo (Naam en beeldmerk)

-Een website (Om het makkelijk bij te kunnen houden heb ik ervoor gekozen om dit op wix te doen)

-Een huisstijl (Kleuren, lettertypes, briefpapier en visitekaartjes)

-Een aparte rekening (hoeft niet, maar dit is het handigst met financiën)

-Geld om je in te schrijven bij de KvK (Dit is 50 euro, maar als je een uittreksel wilt kost het 15 euro extra)


Dit is een heel simpel lijstje, omdat ik de meeste dingen al zelf heb. (Een laptop, een tekentablet, en tekenprogramma’s). Voor iedereen kan dit een heel verschillend lijstje zijn, maar als je een mediavormgeving student bent is er een grote kans dat je lijstje ongeveer hetzelfde eruit zal zien. Als je voor je bedrijf geld nodig hebt van de bank dan moet je wel een ondernemingsplan maken.


Inschrijven bij de KvK valt ook best wel mee. Online schrijf je je in met je DigiD account en beantwoord je verschillende vragen over je bedrijf zoals je persoonlijke gegevens, je bedrijfsnaam en een omschrijving van wat je doet. Als alles is ingevuld is het tijd om een afspraak in te plannen bij een KvK gebouw bij jou in de buurt. Schrijf je op tijd in want het kan een aantal weken duren voordat er een plekje is! Nog een tip is om bij je persoonlijke gegevens op de KvK site niet je nummer in te voeren, omdat je dan best wel veel adverteerders aan de lijn kan krijgen. (Tenzij je dit wilt natuurlijk)


Als laatste, blijf gemotiveerd en wees niet bang. Het is een grote stap en voor sommige een grote investering, maar dat hoeft het niet te zijn. Wees zelfverzekerd over je eigen talent en je drijf om dit te laten lukken.


Dit is mijn laatste week bij Designdoc en ik heb enorm veel over mijzelf en mijn eigen werk geleerd waardoor ik heb gedurfd dit te doen. Bij hier mijn afscheid van de Designdog.


Je kunt me vanaf hier vinden op mijn site: www.seehere.nl

Dankje voor alles!


Geschreven door: Seher Akdag

FACEBOOK

INSTAGRAM

CONTACT

info@designdog.nl

 

Crown Business Center

Aeroparc

Ericssontraat 2

5121 ML Rijen